Kako naučiti da budeš dobar vozač u saobraćaju.

Kako voziti auto i biti dobar vozač u saobraćaju – nauči da dobro voiziš.

Ako želite da postanete dobar vozač i naučite kako voziti auto onda morate  uložite malo truda u poboljšanje svojih vozačkih veština.

Iznenadićete se koliko će Vam biti prijatno kada se nađete za volanom Vašeg omiljenog četvorotočkaša.

Ne znate kako voziti auto? Pa za početak ćemo se vratiti na osnovna pravila pripreme automobila za početak vožnje. Kada sednete u sedište automobila na mestu rezervisanom za vozača, prvo što treba da uradite je da ga podesite prema svojim potrebama – da vam pedale od gasa, kočnice i kvačila nisu predaleko a ni preblizu. Treba obratiti pažnju da Vam sedište nije suviše nisko a ni visoko, to se odnosi i na naslon sedišta. Sve podesite po vašem telu.

Kada ste udobno namestili sedište i pripremili ga za sigurnu vožnju, pre nego što krenete u saobraćaj obavezno podesite ogledala tako da eliminišete mrtve uglove u njima.

  • Ukoliko bočna ogledala u većem delu prikazuju samo bokove Vašeg automobila, to znači da ne koristite na pravilan način celu reflektivnu površinu ogledala. Kako biste podesili pravilno položaj ogledala, trebalo bi da upamtite nekoliko sledećih položaja:
  • Ogledalo sa vozačeve strane bi trebalo da predstavlja odraz samo četvrtine automobila (praktično dela njegovog zadnjeg krila).
  • Bočno ogledalo sa suvozačke strane, poput onog sa vozačeve, bi trebalo da prikazuje samo zadnju četvrtinu automobila.
  • Centralno ogledalo kabine bi trebalo da predstavlja odraz celokupnog zadneg stakla automobila koje je spram njega.

Kako voziti auto?

Kada ste odradili prethodne korake pre pokretanja automobila ostalo je još samo da obavezno vežete sigurnosni pojas. Sada ste spremni za paljenje motora, ne zaboravite da upalite srednja svetla (obavezno je po zakonu da budu upaljena u dnevnoj a u noćnoj vožnji duga i srednja svetla), prebacivanje menjača u prvu brzinu i ulaska u saobraćaj.

Dok vozite u saobraćaju morate obratiti pažnju na mnogo stvari, nekoliko najbitnijih je da obe ruke držite na volanu, da vozite prilagođenom brzinom saobraćaju, da držite odstojanje od vozila ispred sebe, da ne koristite mobilni telefon u toku vožnje …. itd.

Pravilno držanje ruku na volanu

Držite ruke na volanu u pravilnom položaju.

Već decenijama instruktori vožnje uče svoje đake da drže ruke na upravljaču vozila u položaju koji odgovara kazaljkama sata u 10 minuta do 2 časa. Ali nekoliko poslednjih godina, instruktori savetuju da se ruke drže ili u pozicijama devet i petnaest ili osam i dvadeset. Ovo će Vam pružiti bolju kontrolu tokom vožnje.

Takođe se radi i o najergonomičnijem položaju za držanje ruku onda kada treba da vozite neko duže vreme. Vi možete koristi bilo koju od ove tri tehnike a najbolje je da po potrebi koristite sve tri.

Krećite se istom brzinom kao i ostala vozila u saobraćaju.

Svi uče o ovom pravilu na teorijskim časovima kurseva vožnje. Ali ne drže ga se nažalost svi vozači. Vožnja brzinom koja je manja ili viša od brzine kojom se odvija saobraćaj je opasna jer može biti razlog za nesreće. I zato je onda kada birate brzinu kretanja bitno da prvo u računicu unesete i gustinu saobraćaja.

Najbolje i najidealnije je da svoju vožnju prilagodite ostalim učesnicima u saobraćaju tj. da se potrudite da održavate približnu brzinu kao i oni. To ćete moći da ostvarite ako držite dovoljno rastojanje da možete ako je potrebno iznenada sigurno da zaustavite auto bez ugrožavanja saobraćaja.

Ne koristite mobilni telefon u toku vožnje!

Pored toga što je opasno da držite mobilni telefon u jednoj ruci i razgovarate dok vozite auto, to je i zakonom zabranjeno i ako vas zautavi policija sledi vam novčana kazna.

Međutim ako već morate koristiti mobilni telefon u toku vožnje, obezbedite u autu držač za mobilni telefon i bluetooth slušalice. Na ovaj način će te moći bezbedno da upravljate vozilom i da obavite hitan telefonski razgovor.

Naš savet je da ukoliko možete odložite sve razgovore mobilnim telefonom dok bezbedno ne zaustavite vozilo i završite vožnju.

Korišćenje mobilnog telefona u toku vožnje auta

Kako biti dobar vozač?

Ovo su samo neka pravila na koja Vam skrećemo pažnju kako bi ste bili dobar vozač ako ih primenite u saobraćaju. Nastavite da nas pratite i pronaćićete još korisnih saveta koji će vam pomoći u sigurnoj i bezbednoj vožnji, a daćemo vam i savete kako voziti auto.

Ako mislite da vam je potrebna stručna pomoć kako bi ste postali dobar vozač i naučili kako se vozi auto pravilno, auto škola „AMD Grocka“ je tu za Vas.

Pođite na časove kondicione vožnje.

Svi mogu upisati dodatne časove kojima će svoju veštinu podići na viši nivo. Časove kondicione vožnje ne pohađaju samo početnici već i iskusni vozači. Nema ničeg sramotnog u želji da se ostali učesnici u saobraćaju i Vi sami ređe nađete u opasnim situacijama. Upamtite, ceo život učimo!

Ako niste vozač, a želite da postanete vešt vozač onda ste na pravom mestu i možete se upisati u auto školu „AMD Grocka“ OVDE.

Komentariši