Kako položiti vozački ispit iz prve

Kako položiti vozački ispit iz prve?

Ovo je pitanje koje sebi postavlja svako ko razmišlja o tome da upiše vožnju i želeo bi da dobije odgovor odmah, ali ne ide to baš tako.

Može da se položi vozački ispit iz prve i to nije retka pojava, samo postoji neki redosled kojeg se treba pridržavati a onda će stvari same ići svojim tok.

Ali da krenemo od samog početka, još dok razmišljaš o tome da bi trebalo da upišeš obuku za vozača “B” kategorije, morao bi da se odlučiš za neku auto školu.

Upis u auto školu.

Odabir auto škole je najbitniji deo u tvojoj obuci, jer ako izabereš pravu auto školu sve će ti biti lakše i bićeš bliži cilju da položš vozački ispit iz prve.

Danas u eri interneta nije teško proveriti koja auto škola je dobra za tebe a koja nije. Prvo proveri sve auto škole na tvojoj opštini stanovanja da vidiš da li neka ispunjava tvoje kriterijume kako bi zaslužila tvoje poverenje da izabereš nju.

Zašto ti to predlažem, jer iz svog iskustva hoću da ti skrenem pažnju da je lakše da učiš da voziš po ulicama koje su ti poznate, gde si odrastao, gde znaš kako sve funkcioniše. 

Ipak ako ne pronađeš takvu auto školu u tvojojj blizini, nastavi da istražuješ po internetu dok ne pronađeš školu koja će ispuniti tvoja očekivanja.

Kada si izabrao auto školu i upisao se, vreme je da kreneš i na nastavu.

Teorijska obuka za “B” kategoriju.

Kao i svaka škola i ova zahteva tvoju pažnju i koncetraciju na časovima. Teorijska obuka se sastoji iz dva segmenta teorijske nastave i polaganja teoriskog ispita tj. testova.

Teorijska nastava

Teorijska nastava se sastoji od 40 časova, 30 časova nastave i 10 časova vežbi. Neke od tema koje se obrađuju na teorijskoj nastavi su:

  • Značaj bezbednosti saobraćaja
  • Posledice nebezbednog ponašanja u saobraćaju
  • Uticaj saobraćajnih nezgoda u najbližoj okolini i društvu
  • Uticaj vozača (postupanja, psihofizičko stanje, alkohol)
  • Uticaj puta (stanje puta i okolina)
  • Uticaj vozila (aktivna i pasivna bezbednost)
  • Teorijsko objašnjenje radnji sa vozilom u saobraćaju.

Ako budeš skoncetrisani i pažljivo slušao šta predavač govori na predavanjima i to kasnije provežbao kući, na dobrom si putu da položiš vozački ispit iz prvog puta.

Auto škola AMD Grocka

Polaganje teorijskog ispita (testova)

Dok si išao na teorisku nastavu i učio o saobraćaju imao si priliku da vežbaš i orginalne online testove od kojih će biti izabrano 41 pitanje koje će se nalaziti na ispitnim testovima.

Ono što je jako bitno je da ozbiljno shvatiš da testove ne možeš savladati za dva, tri ili pet dana. Moraš tokom čitave nastave svakodnevno posvetiti neko vreme vežbajući testove, ukoliko želiš da položiš vozački ispit iz prve.

Na samom ispitu koji traje 45 minuta trebaš biti skoncentrisani, pažljivo da čitaš pitanja, dobro razmisliš i tek onda odgovoriš. Na kraju testa odmah ćeš saznati rezultat polaganja, da bi uspešno rešio testove potrebno je da sakupiš 85 poena od 100 mogućih.

Kada si posle odslušane teoriske nastave uspešno rešio polaganje testova za vožnju, stekao si pravo da počnetš sa praktičnom nastavom.

Praktična nastava – časovi vožnje.

Časovi vožnje su najlepši deo tvoje obuke ali i najstresniji deo vašeg školovanja za vozača. Praktična obuka se takođe sastoji iz dva segmenta časova vožnje i polaganja vozačkog ispita tj. vožnje.

Praktična obuka

Obuka na časovima vožnje traje 40 časova, a dnevno možeš voziti najviše dva časa. Jedan čas traje 45 minuta.

Na prvih nekoliko časova sve je prisutno stres, adrenalin, strah, želja ali to neka te ne brine. Posle nekoliko časova sve će to nestati a od polaganja vozačkog ispita iz prve deliće te samo pažnja koju treba da usmeriš na sugestiju, kritike, pohvale i uputstva koja ćeš dobiti od tvog instruktora.

Sama obuka vožnje ići će postepeno jer ćeš prvih nekoliko časova učiti radnje na poligonu, a zatim ćeš se postepeno uključivati u saobraćaj u ulice sa slabim intezitetom saobraćaja.

Pa nakon nekog vremena u ulice sa srednjim intezitetom saobraćaja i kada stekneš rutinu i sigurnost vozićeš ulicama sa visokim intezitetom saobraćaja. Ovo su samo neki segmenti koje ćeš savladati na časovima vožnje.

Po završetku praktične obuke da bi mogao da izađeš na polaganje vožnje ostalo je još da završiš kurs i položiš ispit iz prve pomoći.

Kurs polaganja prve pomoći

Kurs prve pomoći.

Kurs prve pomoći može se obaviti u svim zdravstvenim institucijama koje poseduju dozvolu za održavanje pomenutog kursa i polaganje ispita.

Nakon obuke i položenog testa izdaje se sertifikat o položenoj prvoj pomoći koji će ti biti potreban i u MUP-u prilikom podnošenja zahteva za izdavanje vozačke dozvole.

I na samom kraju od probne vozačke dozvole deli te još samo polaganje vožnje.

Polaganje vožnje.

Polaganje vožnje se sastoji iz dva dela, prvi deo se odvija na poligonu a drugi deo je vožnja u saobraćaju. Sve ono što si naučio u proteklih nekoliko meseci moraćeš uspešno da primeniš na polaganju vožnje koja traje trideset – četrdeset minuta.

Za tebe će najveći stres na polaganju biti kada sedneš u auto a znaš da su tu policajac i instruktor koji treba da donesu za tebe tako bitnu odluku, da li si položio ili ne.

Zato pre nego što uđeš u auto reci sebi da si spreman, da si sve savladao i da ovo polaganje treba da bude samo još jedan čas vožnje. Namesti sedište i ogledala, veži se, upali auto ubaci u prvu i kreni po svoju dozvolu.

Nakon završenog polaganja odmah ćeš saznati da li si položio ili ne.

Ako se i dalje pitaš kako položiti vozački ispit iz prve?

Možda ti sada u ovom trenutku sve ovo izgleda jako konfuzno i stresno ali ne brini ovo je samo podsetnik na ono što ćeš proći tokom obuke koja traje između 70 i 80 dana tako da ćeš imati dovoljno vremena da sve savladaš uspešno.

Samo budi samouveren, znaj šta hoćeš i želiš, pažljivo slušaj na predavanjima teorijske nastave a na polaganju testova budi skoncetrisan. 

Na časovima vožnje usvoji sve što ti istruktor bude savetovao, a na polaganju vožnje budi odlučan i siguran u sebe. To je jedini i pravi recept kako da položiš voza

Upiši se u auto školu AMD Grocka

Želiš da položiš vožnju iz prve?

Na pravom si putu. Pored želje i volje da sve savladaš iz prvog puta i dobiješ probnu vozačku dozvolu brzo, potrebno ti je da ti neko pruži podršku i logistiku da to sve odradiš brzo, jednostavno i bez stresa.

Visoka prolaznost na polaganjima i zadovoljstvo naših polaznika su pokazatelj zašto smo trenutno najpopularnija auto škola na Zvezdari. Razlog za to je što se u našoj školi stvara odlična konekcija između predavača i instruktora sa polaznicima i zato se sve brzo savlada sa lakoćom i bez stresa. 

Ako želiš da položiš vozački ispit iz prve bez strsa i puno muke, da sa lakoćom postaneš dobar vozač i uživaš u vožnji, da postaneš ponosni vlasnik probne vozačke dozvole, nema razloga da čekaš, priključi se pobedničkom timu i ostvari svoje snove OVDE.

Komentariši