Polaganje vozačkog ispita

Kako da položite vožnju – sve što treba da znate o polaganju vozačkog ispita!

Polaganje vožnje je važna životna odluka koju najčešće donosite kada napunite šesnest godina, a koja će vam umnogome promeniti život donosoći vam dosta olakšica, jer kada postanete vozač lakše ćete stizati do željenih destinacija, nećete biti ograničeni redom vožnje nekog autobusa ili voza, moćićete bilo gde da krenete kada Vama odgovara i nećete morati da molite da vas neko vozi.

Međutim polaganje vožnje i dobijanje vozačke dozvole sa sobom povlači i mnogo veću odgovornost, jer kada budete učesnik u saobraćaju bićete odgovorni za sebe i za druge učesnike u saobraćaju bilo da su pešaci ili se nalaze u nekom drugom prevoznom sredstvu.

Vaš put do vozačke dozvole sastavljen je od nekoliko etapa  koje ćete morati da pređete da bi ste došli do cilja, a to je da postanete dobar i siguran vozač.  

Zato zamislite da se nalazite na „Tour de France“ i da ćete osvajanjem svake etape nositi žutu majcu kao pobednik i moći da se prskate šampanjcem na pobedničkom postolju.

Vreme je da krenemo u osvajanje prve etape, a to je donošenje važne odluke oko izbora auto škole, vodite računa ako tu napravite loš izbor ceo proces će biti mnogo teži i za vas neprijatniji.

Zato nemojte žuriti nego dobro istražite šta koja auto škola nudi, kakav joj je rejting, kolika je prolaznost kandidata na ispitima, koliko traje obuka i za koliko možete dobiti dozvolu, pretražite malo po internetu o željenoj školi i kada ste sigurni da je to prava škola onda je na redu i upis.

Sa upisom u auto školu počinje vaš put ka polaganju vožnje.

Pre nego što dođete do završnog polaganja vožnje ove etape ćete morati da osvojite:

Zato nećemo da gubimo vreme na prazne priče upisali smo se u auto školu i prelazimo odmah na svladavanje sledeće prepreke.

Gradivo za polaganje vozačkog ispita.

Neke teme koje obuhvataju gradivo za polaganje vozačkog ispita su:

 • Značaj bezbednosti saobraćaja, posledice nebezbednog ponašanja u saobraćaju, 
 • uticaj saobraćajnih nezgoda u najbližoj okolini i društvu, 
 • uticaj vozača (postupanja, psihofizičko stanje, alkohol), 
 • uticaj puta (stanje puta i okolina), 
 • uticaj vozila (aktivna i pasivna bezbednost), 
 • teorijsko objašnjenje radnji sa vozilom u saobraćaju,  
 • testovi vežbe rešavanje i ocenjivanje.

Ove teme ćete obraditi na teorijskoj nastavi koju treba da pažljivo pratite i da zapamtite šta vam predavači pričaju i sugerišu, jer će vam biti lakše da to kući ponovite i zapamtite. 

Savetujemo vam da gradivo za polaganje vozačkog ispita počnete da učite od starta jer sigurno ga nećete dobro naučiti nekoliko dana pred polaganje vozačkog ispita.

Pored učenja gradiva za polaganje vozačkog ispita, jako je važno da od početka teorijske nastave krenete i sa svakodnevnim vežbanjem online testova jer od 2314 pitanja koja se nalaze na online testovima za polaganje vozačkog ispita biće odabrano 42 pitanja. Priznaćete da toliko pitanja ne možete naučiti dva tri dana pred ispit.

Možda vam izgleda da je ovo teško postići da je put do cilja dug i težak, ali zapitajte se da li je uspešnim ljudima kao Novaku Đokoviću, Ronaldu, Lebronu Jamesu sve bilo lagano i jednostavno dok nisu postigli zacrtani cilj, odgovor je NIJE. Ali njihova želja, istrajnost i upornost su ih napravili velikim ljudima, zato zasucite rukave i naučite to što morate da bi ste došli do cilja.

AMD Grocka vaš timski igrač

Rok za polaganje vozačkog ispita.

Kada ste uspešno završili teorijsku nastavu i naučili gradivo za polaganje vozačkog ispita na redu je da to znanje krunišete vašom sledećom pobedom na polaganju testova.

Polaganje testova traje 45 minuta i polaže se na računaru u učionici auto škole, a po završetku polaganja na ekranu ćete odmah videti rezultat testiranja.

Verovatno mislite da je 45 minuta malo da se reši 42 pitanja, međutim nije i zato nemojte žuriti. Polako sa razumevanjem pročitajte svako pitanje i ponuđene odgovore i kada ste sigurni izaberite tačan odgovor od ponuđenih.

Ako ste se dobro pripremili i naučili gradivo za polaganje vozačkog ispita onda budite samouvereni i staloženi na ispitu i sigurno ćete doći do još jedne osvojene etape.

Kada ste položili vozački ispit imate rok od 18 meseci da izvadite lekarsko uverenje, završite i položite kurs prve pomoći, odvozate časove vožnje i na samom kraju da položite vožnju. Ukoliko to neuspete za 18 meseci da odradite, moraćete ponovo da polažete vozački ispit (testove).

Ali ovi rokovi ne treba da vas zabrinjavaju jer ako budete požtvovani i spremni za učenje kompletnu obuku ćete završiti za dva do tri meseca, međutim treba da ih znate zbog nekih nepredviđenih događaja koji vam mogu prolongirati polaganje vožnje.

Polaganje prve pomoći

Prva pomoć – polaganje.

Da bi ste stekli uslov za polaganje vožnje, morate prvo da  završi teorisku i praktičnu obuku i da položi ispit iz prve pomoći.

Kurs prve pomoći traje  8 časova na kojima ćete savladati sledeće lekcije:

 • upoznavanje sa osnovama prve pomoći, 
 • šta kada se desi saobraćajna nezgoda, 
 • šta sadrži kutija za prvu pomoć, 
 • kako da utvrdite stanje povređenog, 
 • šta kada je osoba bez svesti ili krvari, 
 • povrede koje se često dešavaju, 
 • hitne intervencije, 
 • testovi.

Polaganje prve pomoći može se obaviti u svim zdravstvenim institucijama koje poseduju dozvolu za održavanje pomenutog kursa i polaganje ispita. Samo polaganje teorijskog dela prve pomoći traje 45 minuta, a polaganje praktičnog dela prve pomoći traje 90 minuta.

Mnogi smatraju da je polaganje prve pomoći puka formalnost ali to nije tačno, jer znanje iz prve pomoći u datom trenutku nekome može spasiti život a to mnogo znači. Naučite dobro prvu pomoć jer nikada ne znate kada i za koga će vam zatrebati to znanje u praksi.

Evo osvajajući etapu po etapu stiglismo skoro pred sam cilj ostalo je još dve pobede da ostvarite i vozačka dozvola će biti u vašim rukama, a onda je vreme da se upustite u vašu vozačku avanturu. 

Međutim hajdemo redom idemo prvo na sledeće poglavlje u našoj priči.

Obuka vozača u AMD Grocka

Obuka vozača.

Obuka vozača ili praktična obuka traje 40 časova, a po zakonu u jednom danu možete voziti najviše dva časa. Jedan čas vožnje traje 45 minuta.

Ovo je najvažniji segment na vašem putu ka polaganju vožnje, zato se trudite da upijate sve što vam instruktor na časovima bude govorio. Nemojte se ustručavati da instruktora pitate za sve što vam nije jasno, jer što bolje budete naučili da vozite lakše ćete položiti vožnju.

Instruktor je tu da vas nauči da vozite, da vam pomogne da savladate strah od vožnje, da pobedite tremu, da vam pokaže kako da  budete siguran i dobar vozač.

Obuka vozača koju ćete proći zajedno sa instruktorom vožnje sadrži sledeće teme: 

 • Početna obuka vozača na poligonu, 
 • obuka na ulicama sa slabim intezitetom saobraćaja, 
 • obuka na ulicama sa srednjim intezitetom saobraćaja, 
 • obuka na ulicama sa jakim intezitetom saobraćaja, 
 • noćna vožnja kao deo obuke vozača, 
 • uvežbavanje radnji u sobraćaju (sticanje rutine), 
 • uvežbavanje ispitnih trasa.

Sve ove oblasti ćete proći za 40 časova obuke, krenućete od poligona upoznavajući se sa vozilom, zatim sa osnovnim vežbama na poligonu. Instruktor će vas polako uvoditi u saobraćaj, prvo ćete voziti na ulicama sa slabim intezitetom saobraćaja i kako budete sigurniji u vožnji tako ćete polako osvajati i ulice sa sve većim intezitetom saobraćaja.

Budite pažljiv učenik, trudite se da što više zapamtite sve što budete naučili na časovima. Ako vam negde zapne slobodno bez ustručavanja kažite

instruktoru da vam za to treba još malo vežbe, jer cilj i vama i instruktoru je da iz auto škole izađete kao samostalan i samouveren vozač, koji zna da se snađe u svim mogućim situacijama.

Nakon 40 odvozanih časova i četiri osvojene etapa sigurno ste spremni za poslednju trku do cilja, ostalo je samo da sve što ste naučili u prethodnom periodu primenite na polaganju vožnje i vozačka dozvola je vaša.

Polaganje vožnje poslednja prepreka do vozačke dozvole.

Skoro da ste stigli do cilja pred vama je ostao samo još jedan korak da napravite, a to je polaganje vožnje. 

Polaganje se odvija u dva segmenta, prvi se odvija na poligonu a drugi na ulici u saobraćaju. Kompletno polaganje vožnje traje nekih 30 do 45 minuta, a na završetku polaganja odmah ćete saznati rezult.

Ako ste dobro pratili uputstva iz gore navedenog teksta i to u praksi primenili, onda ne treba da brinete spremni ste da uspešno odradite polaganje vožnje.

Poslednjih nekoliko časova ste sa instruktorom prošli ceo tok polaganja i uvežbavali moguće trase polaganja, pa se zato na polaganju skoncetrišite da primenite sve ono za šta ste se obučavali.

Na polaganju je bitno da budete smireni i sigurni u sebe, primenite sve ono što ste naučili i ne dozvolite tremi da učini svoje, da vas obuzme i natera na nepotrebne greške.

Greške pri polaganju vozačkog ispita

Greške pri polaganju vozačkog ispita.

Skrenućemo vam pažnju na najčešće greške koje kandidati na polaganju prave:

Nepoštovanje saobraćajnih znakova STOP i obrnuti trougao – Ovo su dva znaka zbog kojih kandidati na polaganju najčešće padnu ispit, jer najčešće zaborave da ispred znaka stop moraju da se zaustave ili  zaborave ko tačno ima prednost pri ulasku u raskrsnicu kada naiđu na znak obrnuti trugo

Znak STOP znači da vozač mora da zaustavi vozilo na liniji zaustavljanja i da proveri da je raskrsnica bezbedna od vozila sa prvenstvom prolaza i pešaka pre nego što nastavi vožnju.

Obrnuti trugao je znak koji označava da nailazite na ulicu sa prvenstvom prolaza, nemamo obavezu potpunog zaustavljanja, međutim moramo biti obazrivi pošto nemamo prvenstvo prolaza moramo propustiti sva vozila koja imaju prvenstvo prolaza pre nego što nastavimo vožnju. Ako u taskrsnici nema vozila dovoljno je da usporimo uverimo se da je bezbedno i da bez zaustavljanja prođemo kroz raskrsnicu.

Nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu – To jest prekasno uočavanje ili neuočavanje pešaka  je greška koja se ne prašta i zbog koje se odmah pada ispit. 

Zato dobro zapamtite šta kaže zakon o bezbednosti saobraćaja vezano za pešački prelaz:

“Ukoliko na pešačkom prelazu saobraćaj nije regulisan uređajima za davanje svetlosnih saobraćajnih znakova niti znacima policijskih službenika, vozač je dužan da prilagodi brzinu vozila tako da u svakoj situaciji koju vidi ili ima razloga da predvidi može bezbedno da propusti pešaka koji je već stupio ili stupa na pešački prelaz ili pokazuje nameru da će stupiti na pešački prelaz.”

Gašenje motora – Zbog stresa u kome se kandidat nalazi na polaganju pravi grešku da kreće u pogrešnoj brzini ili  sporo popušta papučicu kvačila a uporedo nedovoljno dodaje gas zbog čega dolazi do gašenja motora što često dovodi do padanja ispita. 

Međutim zapamtite da se gašenje motora na polaganju boduje sa jednim negativnim poenom i zato ako vam se to desi, udahnite duboko nemojte paničiti niste još uvek pali ispit i polako nastavite normalno da vozite auto kao da se nije ništa desilo. 

Ne dozvolite mentalnoj blokadi da vam uništi polaganje vožnje zbog toga što vam se desilo na ispitu.

Nekontrolisanje mrtvog ugla – Je još jedna greška zbog koje se ne prolazi ispit na polaganju vožnje, zato na časovima vožnje vežbajte ovu radnju da vam udje u naviku.

Pored toga što pratite retrovizore obavezno pre skretanja ili prestrojavanja blago okrenite glavu na stranu koju skrećete ili se prestrojavate kako bi videli da li vam se neko vozilo nalazi u mrtvom uglu.

Nepravilno držanje volana -Takođe prourokuje problem na polaganju i dovodi do padanja ispita, zato volan držite sa dve ruke kao što ste učili na početku obuke.

Pravilno “školsko” držanje volana je da vam ruke budu u poziciji “deset minuta do dva sata”, volan držite sigurno ali nemojte ga previše stiskati.

Vodite računa da tokom polaganja ne prekoračite dozvoljenu brzinu – Ali ni da vozite presporo jer i jedna i druga situacija ugrožavaju saobraćaj, posebno vodite računa da ne pređete preko pune linije tokom vožnje na ispitu.

Sada kada znate koje su to najčešće greške koje se prave pri polaganju vozačkog ispita potrudite se da ih na obuci dobro savladate i na polaganju ne ponovite.

Polaganje vožnje nije nikakav bauk ili nauka, miloni ljudi širom sveta su do sada položili vožnju, pa zašto ne biste i vi. Ovaj tekst treba da vam posluži kao neka smernica šta treba da radite i  našta da obratite pažnju od upisa u auto školu pa sve do plaganja vožnje.

Polaganje vožnje

Ako mislite da smo vam sa ovim tekstom pomogli da shvatite bolje kako da lakše položite vožnju, pogledajte sajt naše škole i vidite šta nudimo, istražite nas i ako ispunjavamo sve vaše kriterijume rado ćemo prihvatiti da budemo vaš saigrač na putu do dobijanja vozačke dozvole.

Komentariši